شنبه ۰۴ فروردین ۰۳

ملانوم چیست و آیا قابل درمان است؟

سلامت و زیبایی پوست و مو

ملانوم چیست و آیا قابل درمان است؟

۷۸ بازديد

ملانوم خطرناک ترین نوع سرطان پوست است که می تواند در هر قسمتی از پوست بدن و یا اطراف خال های پوستی به وجود بیاید . ملانوم همچنین می تواند در چشم ها و به ندرت در داخل بدن مثلا بینی یا گلو تشکیل شود . این نوع سرطان در نتیجه تکثیر خارج از کنترل ملانوسیت ها ( سلول های رنگدانه ای پوست ) تشکیل می شود و درنتیجه به طور معمول به رنگ مشکی یا قهوه ای دیده می شود هر چند ممکن است رنگ های دیگری همچون قرمز یا سفید هم داشته باشد .

ملانوم می تواند به سرعت در بدن متاستاز کرده و تقریبا هر عضوی از بدن را گرفتار کند . ملانوم در صورت پیشرفت زیاد می تواند منجر به مرگ شود اما در صورتیکه در مراحل اولیه تشخیص داده شود معمولا با موفقیت درمان می شود . ملانوم نسبت به انواع دیگر سرطان های پوست مانند سرطان پوست سلول پایه و سنگفرشی، شیوع کمتری دارد اما خطرناک تر است چرا که در صورت عدم تشخیص و درمان به سایر بخش های بدن متاستاز می کند .


علت ایجاد ملانوم چیست ؟

مهم ترین دلیل ایجاد ملانوم نور خورشید است به گونه ای که در مناطقی با تابش شدید نور خورشید این بیماری شیوع بیشتری دارد . همچنین میزان شیوع این بیماری در افرادی که در بازه سنی ۱۸ - ۱۰ در معرض تابش شدید نور خورشید قرار می گیرند بیشتر است . البته ، نور خورشید تنها عامل ایجاد کننده ملانوم نیست و فاکتورهای دیگری همچون ژنتیک و نقائص ایمنی هم در بروز آن نقش دارند



راه های تشخیص ملانوم توسط پزشک :

پزشک متخصص ابتدا با نگاه کردن به پوست و سپس با بررسی خال ها این بیماری را تشخیص میدهد. برای تشخیص بهتر پزشک از دستگاهی به نام "درموسکوپ " استفاده میکنند که مانند یک ذره بین روی پوست برده میشود و نوری روی پوست می اندازد که تشخیص ملانوم راتوسط بررسی رنگدانه های پوست راحت تر میکند. پزشک ممکن است غدد لنفاوی شما را هم بررسی کند. اگر پزشک متخصص وجود یک خال را تایید کند ممکن است قسمتی از آن را نمونه برداری (بیوپسی) کند و برای بررسی بیشتر به آزمایشگاه ارسال کند. تشخیص ملانوم بدون بیوپسی ممکن نیست.

با نمونه برداری میتوان حتی مرحله وجود ملانوم را هم تشخیص داد :

مراحل ملانوم:

  • مرحله 0) ملانوم فقط روی پوست است
  • مرحله 1) ملانوم روی پوست است اما ضخیم تر شده است (بیشتر از 1میلی متر) در مرحله 1A پوست زخم نمیشود ولی در مرحله 1B پوست زخم میشود.
  • مرحله 2) در این مرحله ملانوم از 1میلی متر تا 4میلی متر ممکن است ضخیم بشود و همچنین دارای زخم هم ممکن است باشد.
  • مرحله 3) ملانوم به غدد لنفاوی ویا پوست اطراف گسترش پیدا میکند
  • مرحله 4) ملانوم ارگان های داخلی بدن را نیز گرفتار کرده است

گاهی اوقات بیمار به نوع دیگری از نمونه برداری بنام نمونه برداری غدد لنفاوی (SLNB) احتیاج دارد. دراین نوع بیوپسی پزشک بررسی میکند که ایا ملانوم به سایر غدد لنفاوی بیمار گسترش پیدا کرده است یا خیر.

درمان:

درمان ملانوم به موارد زیر بستگی دارد :

  • مقدار عمقی که درگیر ملانوم شده است
  • چه بخش هایی از بدن درگیر شده اند
  • وضعیت سلامتی بیمار

انواع درمان :

جراحی : اگر ملانوم گسترش پیدا نکرده باشد پزشک متخصص سعی میکند با جراحی آثار و علائم ملانوم را از بین ببرد. در این نوع درمان بیمار هوشیار است.

انواع جراحی ها :

  • 1)برش (برداشتن خال) : بسیاری از انواع برش ها و برداشتن خال در خود مطب انجام میشود.
  • 2)جراحی موس : پزشک باتجربه معمولا میتواند این نوع جراحی را انجام دهد.

این جراحی معمولا با ازبین بردن قسمت قابل توجهی از ملانوم آغاز میشود. سپس جراحی آغاز میشود و سلول های سرطانی از بین برده میشود. جراحی موس را میتوان در کمتر از یک روز به پایان رساند و در پایان میزان بهبودی بالایی را مشاهده کرد. اگر ملانوم در مرحله 0 باشد پزشک براحتی و با درمان مناسب میتواند درمان 100% موفقیت آمیز داشته باشد. اما اگر ملانوم گسترش پیدا کرده باشد درمان بسیار پیچیده میشود. ممکن است بیمار به درمان های بیشتری هم احتیاج داشته باشد :

لمفادنکتومی : جراحی برداشتن غدد لنفاوی

ایمونوتراپی(سلول های بنیادی) : کمک به سیستم ایمنی برای مبارزه با سرطان

شیمی درمانی

پرتو درمانی

پذیرفتن بیمار برای پیوستن به مطالعات و پژوهش های بالینی زیر نظر پزشکان متخصص ( 100% اختیاری )

مراقبت های آرام کننده بیمار : این سرطان درمان ندارد و وقتی بیمار به مراحل نهایی سرطان برسد فقط میتوان بیمار را با درمان های آرامش بخش به سمت زندگی عادی هدایت کرد.

برای جلوگیری از دچار شدن به این بیماری موارد زیر را بخاطر بسپارید :

  • از رفتن به زیر نور مستقیم خورشید پرهیز کنید
  • لباس هایی بپوشید که بدنتان را از اشعه مضر UV بپوشاند
  • تغییرات پوستی خود را به پزشک متخصص پوست اطلاع دهید
  • نشانه های سرطان را روی پوست خود بررسی کنید
  • با پزشک متخصص در ارتباط باشید
  • آزمایشات سرطان را همیشه انجام دهید

 

چه خال هایی مستعد سرطانی شدن هستند ؟

وجود خال یا نقاط تیره روی پوست بدن معمول است بیشتر این خال ها در طول زندگی فرد روند طبیعی تکامل خود را طی می کنند و مشکلی ایجاد نمی کنند یعنی به مرور زمان برجسته و کمرنگ می شوند . خال های طبیعی به شکل بیضی یا گرد هستند ، سطحشان صاف است و از عدس بزرگتر نیستند . اگر تغییرات غیر عادی در خال مشاهده شود حتما باید از نظر احتمال ایجاد ملانوم مورد بررسی قرار گیرد .

خال ها اکثرا در جوانی یا اوایل بزرگسالی به وجود می آیند. بعضی خال ها غیر معمول یا آتیپیک نامیده می شود این به آن معنا نیست که این خال ها سرطانی هستند بلکه به این معنا است که مستعد سرطانی شدن هستند . خال های غیر معمول اندازه بزرگتری نسبت به خال های معمولی دارند ، شکل نامنظمی دارند ، حاشیه های شکاف دار یا محو شونده دارند ، ممکن است مسطح یا برجسته بوده و یا صاف یا زبر باشد . این خال ها می توانند به رنگ های صورتی ، قرمز ، برنز و یا قهوه ای باشند .

در تشخیص خال مشکوک به ملانوم توجه به چهار نکته زیر مهم و ضروری است :

  1. عدم قرینگی : قرینه نبودن دوطرف ضایعه نسبت به یکدیگر.
  2. نامنظمی حاشیه ضایعه : حاشیه خال دندانه دار ، محو یا بریده بریده می باشد .
  3. رنگ : رنگ غیر یکنواخت است و سایه روشنی از قهوه ای ، خاکستری و مشکی در آن وجود دارد .
  4. اندازه : اندازه آن معمولا بزرگتر از ۶ میلی متر است اما در اندازه های کوچکتر هم احتمال بروز آن وجود دارد.

در صورت مشاهده هر گونه تغییر در در اندازه ، رنگ یا شکل خال یا به وجود آمدن خال جدید لازم است با پزشک متخصص پوست مشورت کنید .

آیا ملانوم قابل درمان است ؟

ملانوم در صورت تشخیص زود هنگام و با جراحی و برداشتن کامل ضایعه قابل درمان است . نکته مهم تشخیص زود هنگام ملانوم قبل از ضخیم شدن و پیشرفت و متاستاز آن به سمت بافت های دیگر است . معاینه پوست توسط خود فرد در تشخیص زود هنگام ملانوم اهمیت زیای دارد و افرادی که با توجه به نکات ذکر شده؛ ریسک بالایی برای ابتلا به ملانوم دارند ، لازم است سالانه توسط پزشک متخصص پوست مورد معاینه قرار گیرند .

ایجاد قاب دور عکس

در این مطلب روشهای بسیار ساده ولی متنوع برای درست کردن قاب برای عکس های تان در نرم افزار فتوشاپ، در نرم افزار ورد، در گوشی اندروید و ایفون و با کمک سایت های آنلاین را آموزش می دهیم. این کار واقعا لذت بخش و سرگرم کننده است.

روش اول: با کمک فتوشاپ

برای افزودن علاقه بصری به عکس ، می توانید در Adobe Photoshop به آن حاشیه دهید. اگر قصد ایجاد چاپ برای یک قاب فیزیکی را دارید ، این کار می تواند ظاهر مات داخلی را ایجاد کند.

1- با یک لایه پس زمینه شروع کنید

عکس را در فتوشاپ باز کرده و به صفحه لایه ها نگاه کنید. اگر چندین لایه وجود دارد (به عنوان مثال ، اگر ویرایش قبلی را انجام داده اید) ، Layer> Flatten Image را انتخاب کنید تا همه چیز را در یک لایه پس زمینه قرار دهید ، که با یک نماد قفل نشان داده شده است. اگر از قبل یک لایه پس زمینه است ، جلو بروید.

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در فارسی بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.